(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

crisis 12

crisis 12

2020

Het coronavirus houdt ons land in de greep. Ons, én de rest van de wereld. Samen staan we voor een opgave van enorme omvang.’ Met deze woorden begon de ministerpresident zijn toespraak aan het land over het coronavirus op 16 maart 2020 . En nu is het bijna 1 augustus 2020, vol zomer met bijna tropische temperaturen. Tot diep in de nacht hangen er tientallen jongeren buiten in het centrum. Logisch want wat hebben ze anders te doen. Toch wringt het aan alle kanten. Het virus is niet weg, jongeren en jong volwassenen raken meer en meer besmet. Angst heerst dat het weer helemaal terugkomt met alle ellende van dien. Ziekenhuispersoneel is nog aan het bijkomen van alle druk die er op hun werk lag. Ik blijf voorlopig nog maar tekenen.

crisis 3

crisis 3

2020

Na jaren ademen Chinezen weer schone lucht in. Satellietbeelden laten schonere lucht zien. Dieren komen op plekken waar ze normaal gesproken niet komen. Gisteren voor het eerst het stikstof probleem gehoord. Door de globalisering kunnen fabrieken sommige producten niet maken omdat 1 onderdeel uit een ander land komt. Is dat nodig, welke andere oplossing zou er kunnen zijn. Thuiswerken blijkt dus wel te kunnen. Onderwijs op maat blijkt dus wel te kunnen zelfs op afstand. Wel met vallen en opstaan maar wat een topprestatie. Ondergewaardeerde beroepen die bezuiniging na bezuiniging hebben moeten doorstaan wordt voor geklapt. Wat is belangrijk werk?In verschillende discussies komt het basisinkomen weer op tafel. Blijft in mijn ogen een mooi en haalbaar principe en was zeker nu een uitkomst voor velen geweest.En wat zien we ook, meer solidariteit en bereidheid om iets voor elkaar over te hebben.Zie ook eens wat er aan verschuivingen plaatsvind mondiaal gezien.Niet mis allemaal en wat gaan we er mee doen. Ondertussen blijf ik gestaag mijn beelden op papier zetten zonder alle antwoorden te weten. tekening op zwart papier 70x100 cm

crisis 4

crisis 4

2020

Toch maf om te lezen dat er extra voorwaarden gesteld moeten worden voor steun aan bedrijven omdat er anders gewoon bonussen en dividend uitgekeerd word. Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze tijden zie je pas echt wat de waarde van deze woorden zijn. Kleine ondernemers die uit alle macht hun personeel binnenboord proberen te houden. Grote ondernemingen die meedelen de huur niet meer te betalen. Tja. Denk er maar het zijne van, dat doe ik ook. Tekening op wit papier 70x100 cm.

crisis 5

crisis 5

2020

Wat ben ik aan het doen? Een vraag die steeds tevoorschijn komt als ik Facebook open. Nu in deze tijd kun je jezelf afvragen wat de relevantie daarvan is. Wat ben ik aan het doen? Niets want ik mag/kan/wil niet open, niets want ik zit thuis in quarantaine, niets want scholen zijn gesloten, niets want ik heb geen werk meer. Met bewondering kijk ik naar het werk van mensen in een van de essentiële beroepen waarvan ik nauwelijks een voorstelling kan maken van de impact van mensen op hun emoties, gezin, enz. van het werk dat zij nu doen. Een 1,5 meter-economie en de steeds urgentere roep om versoepeling van de regels. Dilemma tussen economie (geld) en gezondheid. Ik heb het antwoord niet. Zo heel af en toe lees ik dat er nu kansen liggen om de economie groen te maken, basisinkomen te realiseren, grote inkomensverschillen aan te pakken. Een kans; meer ook niet, het kan dus twee kanten op. Als kunstenaar doe ik mijn ding en teken ik iedere dag - met al deze vragen in mijn hoofd. De cultuursector heeft het zwaar, steun is er wel maar mondjesmaat voor de grote culturele instellingen. In deze tijd wordt er massaal naar films gekeken, muziek geluisterd en boeken gelezen, virtueel rondgewandeld in alle grote musea van de wereld. Wat zegt dit nu over het nut van cultuur? Tekening op zwart papier: uitzicht vanuit mijn huis. 70x100 cm.

crisis 6

crisis 6

2020

Er worden feestjes gevierd, binnensteden lopen weer vol met families, in bouwmarkten een drukte van jewelste. Wat is er aan de hand? Gaan we weer zo makkelijk terug naar af? Net doen alsof er niets aan de hand is. Wat betekend solidariteit, saamhorigheid en iets voor de ander over hebben in deze tijd. Juist in deze tijd dat het individu onder vuur ligt. dat we als mensheid 1 zijn ongeacht kleur, religie of gender. We zijn producten van deze tijd terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn. Wij bepalen het toch? Of laten we dat bepalen door het systeem waarin we gevangen zitten. Wat nou als we nu eens gaan beseffen dat alles wat leeft hier op aarde een ziel heeft net als wij mensen. Zouden we dan nog zo omgaan met dieren? Kijk wat er nu weer met nertsen aan de hand is. Roepen we dat niet met z'n allen over elkaar af door alles en iedereen, wij ook als mens als productie eenheid te zien. Tekening op zwart papier 70x100 cm

crisis 7

crisis 7

2020

Wist je dat er 43 miljoen kippen zijn in Nederland. Wist je dat er zo'n 12 miljoen varkens , runderen 3,8 miljoen en 1,7 miljoen melkkoeien zijn. Ik wist het niet, nu wel en dan schrikken we van een markt in China waar mensen te dicht op de dieren leven en werken. Niet voor niets staat Nederland in het rood bij mogelijke uitbraak van een virus van dieren. Dat allemaal met 17 miljoen mensen in het kleine Nederland. Ik ben niet tegen vlees eten of kip, zeker niet. Vraag me wel af wat er gebeurd als we zo doorgaan. Kijk naar de vogelgriep in stallen. Varkenspest? Dan ruimen we hele stallen en als dat dan gedaan is beginnen we weer van voor af aan zonder ons iets af te vragen. Oh, sorry, wel over stikstof en boeren. En natuurlijk verdient iedereen een fatsoenlijk inkomen dus ook de boeren. Net als multinationals waar veel verdient werd in goede tijden en nu steen en been geklaagd word. Auto's kunnen niet in elkaar gezet worden omdat er 1 klein onderdeeltje niet geleverd kan worden. Net als de oh zo nodige beschermingsmaterialen die allemaal uit 1 ander land moeten komen. Zelfvoorzienend zijn is toch niet echt een raar begrip om daar in deze tijd over na te denken en als we dat gedaan hebben eens een stap te zetten. Economische groei betekent dat alles en iedereen als product gezien word niet alleen dieren maar wij ook. Moeten we dat nog wel willen? tekening op wit papier. 70x100 cm

Royal

Royal

2020

Na meer dan 250 jaar in Leerdam te hebben gefunctioneerd als productiehal voor Glas staat deze fabriekshal vanaf dit jaar leeg. Een monument om te tekenen en wat gebeurd er als het leeg blijft?  

Royal1

Royal1

2020

Lege fabriekshal van voormalig Royal Leerdam. Prachtige plek om te tekenen en fantasie op los te laten.

Royal2

Royal2

2020

In tijden van crisis stoppen bedrijven er mee ook al bestaan ze al 250 jaar. Dan komt het oudste industriele pand leeg te staan. Wie weet kan er straks niemand meer in. Genoeg reden om een tekening van te maken.

Royal3

Royal3

2020

Het oude pand van Royal Leerdam getekend. Hoe ziet het er uit als er geen menselijke activiteiten meer plaatsvinden?

Veere1

Veere1

2020

Drawing on black paper from the town Veere.

Veere2

Veere2

2020

Drawing on black paper from the town Veere.

Veere3

Veere3

2020

Drawing on black paper from the town Veere.

Veere4

Veere4

2020

Drawing on black paper with white pencil from the city Veere.

Veere 5

Veere 5

2020

Drawing on white paper with black pencil from the town Veere.

woman 2

woman 2

2020

Er gaat geen dag voorbij waarbij je niet een invloed hebt op de wereld om je heen. Wat jij doet heeft een invloed en jij moet voor jezelf bepalen wat voor verschil je wilt maken.(Jane Goodall) Mensen willen wel vrijheid, maar geen verantwoordelijkheid. En dat is onverenigbaar. Vrijheid zonder verantwoordelijkheid kan niet bestaan. Wanneer je je eigen keuzes maakt (vrijheid), dan ben je daarvoor volledig zelf verantwoordelijk. Wie anders?

woman 3

woman 3

2020

Voor Žižek staat één les echter al vast: het besef dat de mens een kwetsbaar en mogelijk tijdelijk verschijnsel is in het geheel der dingen. De primitiefste levensvorm op aard, het virus, heeft de meest ontwikkelde levensvorm, de mens, uitgekozen als vehikel voor zijn vermeerdering, meer niet, en vermag daarbij aan de mensheid een einde te maken.

woman 6

woman 6

2020

Wat is geluk? Volgens onderzoek is geluk voor 50% erfelijk bepaald. Blijkt dat slechts 10% door persoonlijke omstandigheden komt en 40% van je geluk te maken heeft met hoe je denkt en hoe je je gedraagt. Dit betekent dus dat je zelf flink wat invloed kunt uitoefenen op je geluk.

Factory

Factory

2019

As an artist my favorite way to create is to draw with pencils and charcoal. Making black as black as possible, all the shades of gray in between and in this drawing a color. I love machines, factories and buildings. After a visit in a glass factory I decided to draw the factory hall with its architectural lines and pipes. The contrast between black and white must be as large as possible.

Factory 4

Factory 4

2019

After visiting a rather new building with beautiful light and lines inside. I decided to make a drawing from it the way I remember it. Black and white and thats it, no more.

Factory 6

Factory 6

2019

After visiting a rather new building with beautiful light and lines inside. I decided to make a drawing from it the way I remember it. Black and white and thats it, no more.

Factory 7

Factory 7

2019

After visiting a rather new building with beautiful light and lines inside. I decided to make a drawing from it the way I remember it. Black and white and one color.

Almshouse

Almshouse

2018

Almshouse from mevr. van Aerden at Leerdam

Bos

Bos

2018

At the end of the winter we went for a walk into a forrest. This is my impression.

castle in Heukelem

castle in Heukelem

2018

Made a drawing of a castle nearby Leerdam. Drawing with pencil. ink. charcoal on paper

Church

Church

2018

a visit to a beautiful church at Oudenbosch made this drawing possible.

Church at Gorinchem

Church at Gorinchem

2018

Church at Gorinchem on a sunny day

Church at Neerijnen

Church at Neerijnen

2018

Beautiful church at the town called Neerijnen

Church centre Leerdam at night

Church centre Leerdam at night

2018

Drawing of a church in the centre of Leerdam at night

City hall Asperen

City hall Asperen

2018

beautiful cityhall in Asperen

construct 12

construct 12

2018

Made a digital drawing from a construction

construct 4

construct 4

2018

digital composed

construct 5

construct 5

2018

newly composed landscape with construction

construct 7

construct 7

2018

a newly composed landscape with a construction

construct 8

construct 8

2018

Made a new construction in a landscape

Delta works

Delta works

2018

Delta works in Zeeland.

factory

factory

2018

Made a drawing with all kinds of stuff from a factory near the city of Breda.

gate in Buren

gate in Buren

2018

made a drawing with pencil, ink and charcoal of a view in a bautiful place Buren.

Harbor Breda

Harbor Breda

2018

The harbour and factories in the beautiful city of Breda

Harbour at night

Harbour at night

2018

A drawing from the harbour near the Linge at Leerdam

Historic gate in the church street at Leerdam

Historic gate in the church street at Leerdam

2018

historic gate in the church street at Leerdam

Hospital hall

Hospital hall

2018

Drawing from a beautiful hallway from a hospital

Large house near railway

Large house near railway

2018

Large house near railway in Leerdam

Levangerstreet at Leerdam

Levangerstreet at Leerdam

2018

View on water near Levangerstreet at Leerdam

Linge

Linge

2018

River the Linge at Leerdam

Mill

Mill

2018

Old mill

Monestry

Monestry

2018

a beautiful place to make drawings in a monestry somewhere in France

Old cityhall

Old cityhall

2018

Drawing ot the Old Cityhall

Old post office

Old post office

2018

Old postoffice and now a Hotel

Old railwaystation

Old railwaystation

2018

old railwaystation and now adays a restaurant

Pollard willows

Pollard willows

2018

pollard willows at the river Waal

Rotterdam

Rotterdam

2018

Visited Rotterdam and had to draw a few of those beautiful buildings.

Rotterdam

Rotterdam

2018

Another great building in Rotterdam

sluice

sluice

2018

Drawing from a sluice in Leerdam near the river the Linge. Made the drawing with pencil, charcoal, white paint and ink.

Southwall

Southwall

2018

Drawing of another part of the southwall

Southwall by night

Southwall by night

2018

The old wall at the southside of Leerdam at night.

Southwall: view on building for glass blowing

Southwall: view on building for glass blowing

2018

The Southwall with view on the building for glass blowing at leerdam

Theater at Gorinchem

Theater at Gorinchem

2018

Drawing of a theater in the town Gorinchem

untitled

untitled

2018

Painting and a drawing over it

View on southwall from little bridge

View on southwall from little bridge

2018

View from little bridge to the southwall

Wall with big old gun

Wall with big old gun

2018

The bog old gun standing at the old wall.

Watertower

Watertower

2018

Drawing of the watertower at the railway

Wilgen aan de Waal

Wilgen aan de Waal

2018

After a walk alongside the river Waal, I saw all these beautiful trees inside the water. Had to draw them and paint them.

workplace

workplace

2018

old workplace in Leerdam made with charcoal, pencil and ink

zonder titel

zonder titel

2018

I started to paint a landscape and began to draw a construction.

construction

construction

2017

A digital made landscape with a construction

construction 1

construction 1

2017

newly build landscpe with a construction.

Don't believe

Don't believe

2017

turning around and around, 

Forbidden place

Forbidden place

2017

Painting from a detail of a woman surrounded by what?

It is time to look

It is time to look

2017

it was a forbidden place and maybe still is

It is what it is

It is what it is

2017

isn't it

Landscape 4

Landscape 4

2017

a new digital landscape

Leer

Leer

2017

a newly build landscape

Leer 1

Leer 1

2017

a newly build landscape

Lost in time

Lost in time

2017

Lost in time, where shall I go to and when?

See you in time

See you in time

2017

woman lost in time

There is something in my head

There is something in my head

2017

what is going in, who knows

upside down

upside down

2017

time will tell

water

water

2017

made a landscape out of other material

Water 1

Water 1

2017

Digital landscape 

Water 2

Water 2

2017

Digital drawing

Water 3

Water 3

2017

A non existing landscape made out of my collection of photo's.    

When time stood still

When time stood still

2017

events happen

Look at that

Look at that

2016

Drawing - painting on paper

metamorhose part III

metamorhose part III

2016

Drawing 

metamorhose part IIII

metamorhose part IIII

2016

Drawing and Iphone photo made by Annet de Graaf

0073

0073

2015

Drawing on paper with different materials

0080

0080

2015

Drawing on paper with different materials

0085

0085

2015

Drawing with different materials

0104

0104

2015

Drawing on black paper with different materials

0111

0111

2015

Drawing on paper with different material

0127

0127

2015

Drawing on black paper with different materials

0189

0189

2015

Drawing with different materials and also paint

0193

0193

2015

Drawing with all kinds of material

0207

0207

2015

Drawing and painting on paper

0371

0371

2015

Drawing on lightblue paper 

0705

0705

2015

Drawing with different materials

0711

0711

2015

Drawing with different materials 

0714

0714

2015

Drawing on paper

110

110

2015

Drawing on light blue paper with different materials

120

120

2015

Drawing on red paper with different materials

7579

7579

2015

Drawing on brown paper with different materials

7603

7603

2015

Drawing on green paper with different materials

8384

8384

2015

Drawing on brown paper with different materials

8385

8385

2015

Drawing on red paper with different materials

8387

8387

2015

drawing on blue paper with different materials

How to move

How to move

2015

Drawing with different materials

Leaves are falling

Leaves are falling

2015

Drawing and paint on paper

We cant swim

We cant swim

2015

drawing with different materials

What

What

2015

Drawing on paper with different materials

Wondering

Wondering

2015

Drawing on paper with different materials

Landcape 82

Landcape 82

2014

Drawing on green paper with different materials

Landscape 100

Landscape 100

2014

Drawing on blue paper with different materials

Landscape 45

Landscape 45

2014

Drawing on blue paper with different materials

Landscape 51

Landscape 51

2014

Drawing with different materials

Landscape 56

Landscape 56

2014

Drawing with different materials

Landscape 60

Landscape 60

2014

Drawing on blue paper.

Landscape 61

Landscape 61

2014

Drawing on blue paper

Landscape 62

Landscape 62

2014

Drawing on blue paper with different materials

Landscape 64

Landscape 64

2014

Drawing on blue paper with different materials

Landscape 65

Landscape 65

2014

Drawing on blue paper with different materials

Landscape 67

Landscape 67

2014

Drawing on grey paper with different pencils.

Landscape 68

Landscape 68

2014

Drawing on red paper with different materials

Landscape 71

Landscape 71

2014

Drawing on blue paper with different materials.

Landscape 75

Landscape 75

2014

Drawing on blue paper with different materials.

Landscape 77

Landscape 77

2014

Drawing on yellow paper with different materials.

Landscape 80

Landscape 80

2014

Drawing on green paper with different materials

landscape 89

landscape 89

2014

Drawing on blue paper with different materials.

Landscape 95

Landscape 95

2014

Drawing on red paper with different materials

Landscape 99

Landscape 99

2014

Drawing on yellow paper with different materials

Lanscape 66

Lanscape 66

2014

Drawing on red paper with different materials