It is about this time when the world stood still. It means that mankind is still. Nature goes its own way. Thats my inspiration for these days.

uit 2020 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

crisis 3

crisis 3

2020

Na jaren ademen Chinezen weer schone lucht in. Satellietbeelden laten schonere lucht zien. Dieren komen op plekken waar ze normaal gesproken niet komen. Gisteren voor het eerst het stikstof probleem gehoord. Door de globalisering kunnen fabrieken sommige producten niet maken omdat 1 onderdeel uit een ander land komt. Is dat nodig, welke andere oplossing zou er kunnen zijn. Thuiswerken blijkt dus wel te kunnen. Onderwijs op maat blijkt dus wel te kunnen zelfs op afstand. Wel met vallen en opstaan maar wat een topprestatie. Ondergewaardeerde beroepen die bezuiniging na bezuiniging hebben moeten doorstaan wordt voor geklapt. Wat is belangrijk werk?In verschillende discussies komt het basisinkomen weer op tafel. Blijft in mijn ogen een mooi en haalbaar principe en was zeker nu een uitkomst voor velen geweest.En wat zien we ook, meer solidariteit en bereidheid om iets voor elkaar over te hebben.Zie ook eens wat er aan verschuivingen plaatsvind mondiaal gezien.Niet mis allemaal en wat gaan we er mee doen. Ondertussen blijf ik gestaag mijn beelden op papier zetten zonder alle antwoorden te weten. tekening op zwart papier 70x100 cm

crisis 4

crisis 4

2020

Toch maf om te lezen dat er extra voorwaarden gesteld moeten worden voor steun aan bedrijven omdat er anders gewoon bonussen en dividend uitgekeerd word. Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze tijden zie je pas echt wat de waarde van deze woorden zijn. Kleine ondernemers die uit alle macht hun personeel binnenboord proberen te houden. Grote ondernemingen die meedelen de huur niet meer te betalen. Tja. Denk er maar het zijne van, dat doe ik ook. Tekening op wit papier 70x100 cm.

crisis 5

crisis 5

2020

Wat ben ik aan het doen? Een vraag die steeds tevoorschijn komt als ik Facebook open. Nu in deze tijd kun je jezelf afvragen wat de relevantie daarvan is. Wat ben ik aan het doen? Niets want ik mag/kan/wil niet open, niets want ik zit thuis in quarantaine, niets want scholen zijn gesloten, niets want ik heb geen werk meer. Met bewondering kijk ik naar het werk van mensen in een van de essentiële beroepen waarvan ik nauwelijks een voorstelling kan maken van de impact van mensen op hun emoties, gezin, enz. van het werk dat zij nu doen. Een 1,5 meter-economie en de steeds urgentere roep om versoepeling van de regels. Dilemma tussen economie (geld) en gezondheid. Ik heb het antwoord niet. Zo heel af en toe lees ik dat er nu kansen liggen om de economie groen te maken, basisinkomen te realiseren, grote inkomensverschillen aan te pakken. Een kans; meer ook niet, het kan dus twee kanten op. Als kunstenaar doe ik mijn ding en teken ik iedere dag - met al deze vragen in mijn hoofd. De cultuursector heeft het zwaar, steun is er wel maar mondjesmaat voor de grote culturele instellingen. In deze tijd wordt er massaal naar films gekeken, muziek geluisterd en boeken gelezen, virtueel rondgewandeld in alle grote musea van de wereld. Wat zegt dit nu over het nut van cultuur? Tekening op zwart papier: uitzicht vanuit mijn huis. 70x100 cm.

crisis 6

crisis 6

2020

Er worden feestjes gevierd, binnensteden lopen weer vol met families, in bouwmarkten een drukte van jewelste. Wat is er aan de hand? Gaan we weer zo makkelijk terug naar af? Net doen alsof er niets aan de hand is. Wat betekend solidariteit, saamhorigheid en iets voor de ander over hebben in deze tijd. Juist in deze tijd dat het individu onder vuur ligt. dat we als mensheid 1 zijn ongeacht kleur, religie of gender. We zijn producten van deze tijd terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn. Wij bepalen het toch? Of laten we dat bepalen door het systeem waarin we gevangen zitten. Wat nou als we nu eens gaan beseffen dat alles wat leeft hier op aarde een ziel heeft net als wij mensen. Zouden we dan nog zo omgaan met dieren? Kijk wat er nu weer met nertsen aan de hand is. Roepen we dat niet met z'n allen over elkaar af door alles en iedereen, wij ook als mens als productie eenheid te zien. Tekening op zwart papier 70x100 cm

crisis 7

crisis 7

2020

Wist je dat er 43 miljoen kippen zijn in Nederland. Wist je dat er zo'n 12 miljoen varkens , runderen 3,8 miljoen en 1,7 miljoen melkkoeien zijn. Ik wist het niet, nu wel en dan schrikken we van een markt in China waar mensen te dicht op de dieren leven en werken. Niet voor niets staat Nederland in het rood bij mogelijke uitbraak van een virus van dieren. Dat allemaal met 17 miljoen mensen in het kleine Nederland. Ik ben niet tegen vlees eten of kip, zeker niet. Vraag me wel af wat er gebeurd als we zo doorgaan. Kijk naar de vogelgriep in stallen. Varkenspest? Dan ruimen we hele stallen en als dat dan gedaan is beginnen we weer van voor af aan zonder ons iets af te vragen. Oh, sorry, wel over stikstof en boeren. En natuurlijk verdient iedereen een fatsoenlijk inkomen dus ook de boeren. Net als multinationals waar veel verdient werd in goede tijden en nu steen en been geklaagd word. Auto's kunnen niet in elkaar gezet worden omdat er 1 klein onderdeeltje niet geleverd kan worden. Net als de oh zo nodige beschermingsmaterialen die allemaal uit 1 ander land moeten komen. Zelfvoorzienend zijn is toch niet echt een raar begrip om daar in deze tijd over na te denken en als we dat gedaan hebben eens een stap te zetten. Economische groei betekent dat alles en iedereen als product gezien word niet alleen dieren maar wij ook. Moeten we dat nog wel willen? tekening op wit papier. 70x100 cm

Royal

Royal

2020

Na meer dan 250 jaar in Leerdam te hebben gefunctioneerd als productiehal voor Glas staat deze fabriekshal vanaf dit jaar leeg. Een monument om te tekenen en wat gebeurd er als het leeg blijft?  

Royal1

Royal1

2020

Lege fabriekshal van voormalig Royal Leerdam. Prachtige plek om te tekenen en fantasie op los te laten.

Royal2

Royal2

2020

In tijden van crisis stoppen bedrijven er mee ook al bestaan ze al 250 jaar. Dan komt het oudste industriele pand leeg te staan. Wie weet kan er straks niemand meer in. Genoeg reden om een tekening van te maken.

Royal3

Royal3

2020

Het oude pand van Royal Leerdam getekend. Hoe ziet het er uit als er geen menselijke activiteiten meer plaatsvinden?